. O nas

O nas

Jesteśmy słynącym z doskonałej mąki niewielkim rodzinnym młynem zbożowym z tradycją sięgającą XIX wieku, gdzie z dziada pradziada, z pasją - wyłącznie z lokalnych, łowickich zbóż - wytwarzamy mąki pszenne i żytnie. Znajdujemy się w niewielkiej miejscowości Bąków Górny w okolicy Łowicza.

o-nas-portret.png

Milltex

Tradycja od pokoleń

Spiżarnia Łowicka powstała pod wpływem inspiracji naszymi regionalnymi tradycjami, gdzie od pokoleń Łowiccy Księżacy uprawiali złote łany zbóż. Wyłącznie z łowickich zbóż we własnym zakładzie wytwarzamy Mąki Łowickie, które są dzieckiem pracy piątego pokolenia młynarzy w naszej rodzinie!

Od pięciu pokoleń nieprzerwanie kontynuujemy tradycje młynarskie i pielęgnujemy dziedzictwo przodków. Naturalne mąki to nasza pasja i dokładamy wszelkich starań, by były one najwyższej jakości. Doceniają to lokalne piekarnie i rzesza klientów indywidualnych z okolic Łowicza. Produkty, które wytwarzamy, niczym za dawnych lat, są wolne od GMO i nieskażone chemicznymi dodatkami, polepszaczami, barwnikami i innymi substancjami powszechnie stosowanymi w przemysłowej produkcji spożywczej.

Zboża, które mielimy w naszym młynie, znamy od momentu siewu aż do zbioru. Sami nieustannie nadzorujemy cały proces produkcji, opierając się na badaniach w naszym zakładowym laboratorium oraz dodatkowo podpierając się badaniami w niezależnych akredytowanych laboratoriach. Osobiście znamy każdego z naszych dostawców i sposób, w jaki uprawiane są zboża, które kupujemy.

Znaczną część zbóż, które przetwarzamy, uprawiamy sami na własnych gruntach rolnych. Z okolicznymi rolnikami łączą nas długofalowe relacje, opierające się na wzajemnym zaufaniu i partnerskiej współpracy, co owocuje najwyższej jakości skupowanymi przez nas zbożami.

Spiżarnia Łowicka oprócz szerokiego asortymentu produktów zbożowych, które powstają w rodzinnym młynie zbożowym, skupia pod swoją strzechą produkty w pełni naturalne jak ziarna, bakalie, miody i wiele innych wspaniałych produktów niezbędnych w każdej szanującej się domowej spiżarni.

Pragniemy dołożyć wszelkich starań, by dostarczać naszym klientom najwyższej jakości świeże produkty i stanowić źródło inspiracji dla budowania zdrowego stylu życia, bazującego na tym co najważniejsze: zdrowej diecie opartej na nieprzetworzonych naturalnych składnikach. Zapraszamy serdecznie!

o-nas-historia.png

Nasza historia

Józef, który na początku XX wieku prowadził młyn zbożowy w Bąkowie Górnym, był już drugim pokoleniem młynarskim w rodzinie. Po czasach wojny i okupacji, po Józefie zakład przejął syn Władysław, który wraz ze swoim synem Maciejem przeprowadził zakład przez burzliwe czasy komuny i stanu wojennego po to, by obecnie umożliwić podtrzymywanie tradycji młynarskiej piątemu pokoleniu w rodzinie.  Michał ze swoim tatą Maciejem prowadzą młyn z taką samą pasją, jak ich przodkowie, a tajemnicą wyrobu ich doskonałej mąki są lokalne zboża. Wyłącznie z nich powstaje Mąka Łowicka wolna od chemii i GMO.

index-boks1.svg

Produkty najwyższej jakości

Oferowane przez nas produkty są produkowane z najwyższej jakości ziaren.

index-boks2.svg

Szeroki wybór mąk i bakalii

Najwyższej jakości ziarna, bakalie oraz dodatki do wypieków!

index-boks3.svg

Sama natura

Produkty 100% wolne od dodatków chemicznych, polepszaczy i GMO.

index-boks4.svg

Bezpieczne zakupy

Zakupy na naszej stronie zrealizujesz w wygodny i bezpieczny sposób.

index-boks5.svg

Ekspresowa wysyłka

Nasze paczki wysyłamy w możliwie jak najszybszym czasie.

index-boks6.svg

Polska firma z tradycją

Jesteśmy rodzinnym młynem z tradycją sięgającą XIX wieku.

Historia napisana przez naszego klienta:

„Pewne zjawiska zachodzą obok nas w sposób niezauważalny. Robimy coś co jest jakąś rutyną i nie zdajemy sobie z tego sprawy, że to nie zwykła rutyna, a proces w którym uczestniczy wiele, wiele osób. Zwykle są to ludzie anonimowi, a jednak za każdym takim codziennym naszym działaniem kryje się ktoś, kto w pomaganiu nam wkłada część siebie, po to, abyśmy mieli prąd, paliwo do samochodu, czy chleb. Odkąd ludzkość nauczyła się uprawiać rośliny, człowiek przetwarza nasiona zbóż na wypieki. Początkowo nie był to znany nam produkt w postaci pulchnego bochenka, ale raczej coś w rodzaju podpłomyka czy macy. Abyśmy na stół mogli położyć „chleb nasz powszedni” rolnik uprawia ziemię, dokonuje zasiewu i zbioru. Młynarz z zebranych ziaren wytwarza mąkę, a piekarz bułki, chleby czy inne smakołyki. To wszystko jest gdzieś za ściana naszego domu. Gdzieś robi to ktoś, a jeszcze nie tak dawno miało to miejsce w naszych domach. Człowiek uprawiał żyto dla siebie i z tego zboża u siebie wytwarzał chleb dla rodziny. Uświadomiłem sobie to dokonując pewnej podróży wstecz mojego życia. Dziadek mój dwa razy w roku ładował na furmankę worki z pszenicą i żytem. Z tymi płodami rolnymi udawał się „na młyn”, nie do młyna. Jako małe dziecko czasami byłem zabierany na taką wycieczkę. Po drodze w wiejskim sklepie zostałem obdarowany lizakiem albo cukierkami. Na takim młynie można było odebrać mąkę na wymianę, albo pobyć tam dłużej i do domu wrócić z mąką ze swojego ziarna. Nie wiem co było bardziej opłacalne, ale takie były praktykowane formy pozyskania mąki i odpad w postaci otrąb do karmienia zwierząt. Potem jeździł „na ten młyn” mój tata. Zwykle ze swoim szwagrem, aby zaopatrzyć dwie rodziny. Tą mąką obdzielano wtedy ciotki i wujków mieszkających w miastach. Na takie wyprawy też byłem zabierany. Wtedy utrwalił mi się w pamięci młynarz. Pan Dałek, zdaje się że Józef, pozwalał stukać w taka drewnianą rurę, aby do worka osypywała się mąką. Potem przyszły inne czasy i rzadko kto na potrzeby domowe kupował mąkę „na młynie”, no bo można zamiast z młyna przynieść ją ze sklepu. Chleb też raczej przynosimy w postaci gotowego produktu. Na początku zimy zostałem obdarowany przez mojego siostrzeńca kilkoma woreczkami z mąką z młyna z Bąkowa Górnego. Postanowiłem z tych produktów zrobić chleb na zakwasie, tak jak to było w moim dzieciństwie. To zupełnie inny produkt od tych kupowanych. Jest wyśmienity i smakowity, a ponadto trwały. Najważniejsze jest to że mąka na ten chlebuś od trzech pokoleń pochodzi z tego samego młyna, a zjadający go wnuk to już pokolenie czwarte. Fajnie że tam w Bąkowie jest taka pokoleniowa sztafeta. Pozdrawiam serdecznie Gabriel.”

Dbamy o jakość naszych produktów

Produkty tworzone w naszym młynie są starannie i dokładnie badane laboratoryjne, tak by nasi Klienci nie musieli martwić się o smak i jakość oferowanych przez nas produktów.

ZOBACZ BADANIA

o-nas-dbamy.png

Produkty dopasowane do Ciebie

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego Lub Zresetuj hasło